Това смята смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Мнението си той заяви на форум, посветен на двойния стандарт на качеството на храните от ЕС, организиран от омбудсмана Мая Манолова. Предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в отделните страни от ЕС да се забрани със закон, предлага омбудсманът.

По време на извършената проверка, свързана с двойния стандарт на храните в ЕС, през юни т. г. на общо 31 случайно избрани продукта от пет категории, закупени от Австрия и Германия и от идентичните търговски вериги у нас са установени разлика за 7 продукта в съставките, разписани в опаковките.

За радост физико-химичният анализ е показал, че съставките във всички 31 продукти са били в допустимите отклонения на оповестеното съдържание, посочи той. Добрата новина е, че няма проблеми по отношение на опасността за здравето на хората, каза Порожанов.

При повторната експертна проверка на ниво етикет и цени на 30 храни от произволно избрани страни обаче е установена разлика в цените, като около десетина продукта са били драстично по-скъпи и около 15 - по-евтини.

Най-обезпокоителни са били завишенията в някои от детските храни - до около 100 процента и в някои от шоколадовите изделия - от 30 до 70 на сто.

Порожанов припомни, че темата за двойния стандарт е била поставена на два форума на Съвет на министри.

"Безспорно е, че страните от Централа и Източна Европа са обединени за това, че двоен стандарт за един и също продукт на единния европейски стандарт не трябва да има, но е безспорно и това, че формално законово това не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация за него. С наши законодателни мерки ние трудно бихме могли да наложим подобна регулация", коментира Порожанов.

По думите му общественият и правителствен натиск върху ЕК и последвалите срещи на словашкия премиер са дали начало на разговорите за това унифициране на продуктите.

"Затова всяка една инициатива като днешната показва солидарността на страните, които са потърпевши от двойните стандарти, от различното третиране на потребителя и нелоялните търговски практики", заяви министърът.

"Оттук нататък и след заявеното в обръщението от председателя на ЕК Юнкер за равни права на всички потребители и система за координация между институциите в отделните страни от Евросъюза, очакваме инициативата да прерасне в единен нормативен ангажимент на ЕК, така че всички производители да са наясно, че независимо за кой пазар на ЕС са предназначени продуктите им, трябва да бъдат с едно и също качество", каза Порожанов.

Министърът каза, че проверките ще продължат и то още от другия месец. По думите му цените са условно понятие, но фрапантни разлики от порядъка на 20 процента не е нормално да има, посочи още той.