Европа рискува да рухне подобно на Римската империя заради кризата с мигрантите, заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от януари 2016 г.

"Първият етап е да се уверим, че границите са добре контролирани. Римската империя ни го показа и всички ние го знаем - големите империи рухват, ако границите им не са добре защитени", каза Рюте, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс" и БТА.

Холандското правителство обяви миграционната криза за приоритет по време на председателството си.
"Трябва да спрем този приток на мигранти, пристигащи в Европа, не можем да продължаваме със сегашните равнища", заяви Рюте, цитиран от електронния всекидневник "ИЮ Обзървър".

Планът за "мини-Шенген"

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум отправи предупреждение към всички страни, които не охраняват адекватно границите на Европа и не приемат на територията си полагаемия им се дял бежанци, че могат да се окажат извън границите на едно бъдещо мини-Шенгенско пространство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за белгийските бизнес ежедневници "Тейд" и "Еко" Дейселблум, който е и председател на Еврогрупата, каза, че Шенгенското пространство не може да функционира, ако само няколко страни подслоняват бежанци.

Дейселблум изтъкна, че за да се запазят социалните държави в Западна Европа, трябва добра охрана на външните граници.

"В противен случай идват много хора с искане за помощ и взривяват системата. Това се случва в момента в Холандия", заяви той.

Министърът призова за повече съвместно финансиране за контрол по вътрешните граници и повече помощ за бежанските лагери в Турция и Ливан.

"Ако не установим контрол "по външните граници на 28-те членки или в Шенгенското пространство, то може би ще трябва да го направим на равнището на едно мини-Шенгенско пространство", коментира Дейселблум и допълни, че не иска да става така.

Дискусията вече е в ход

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни. Планът е опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник "Телеграаф" мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници.

Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

Евро и Шенген

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта преди няколко дни, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС.

Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа", декларира Юнкер.