Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи заплахата ден, след като Европейският парламент прие резолюция с искане за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

"Ако продължите да действате така, тези граници ще бъдат отворени. Нито аз, нито моят народ ще бъдем засегнати от тези заплахи. Няма значение дали всички вие сте одобрили резолюцията", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние сме единствените, които хранят 3-3,5 милиона бежанци. Вие не изпълнихте обещанията си", каза още Ердоган по адрес на ЕС.

"Предприета е стъпка: Турция да бъде ли приета в ЕС или не? Събраха се 30-40 човека и казаха: не. А вие никога не сте се държали правилно и справедливо що се отнася до човечността. Не ви се е налагало да виждате телата на деца по крайбрежието на Средиземно море", заяви още Ердоган, цитиран и от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той спомена конкретно основния граничен пункт (Капъкуле) на границата с членката на ЕС България.

"Когато 50 000 бежанци стигнаха до Капъкуле (пункта на границата с България при Капитан Андреево, бел.ред.), вие пропищяхте и започнахте да се чудите "Какво ще правим, когато Турция отвори граничните пунктове?", каза още Ердоган.

По-късно говорител на Европейската комисия отказа да коментира заплахите на турския президент Ердоган. ЕК няма да се ангажира с хипотетични сценарии, заяви говорителят.

Изцяло сме се посветили на прилагането на споразумението за миграцията с Турция, необходимо е взаимно доверие и постигане на резултати, очакваме всички да спазват договореностите, ЕС ги изпълнява, добави той. Ще направим всичко по силите си споразумението да успее, посочи говорителят.

Той отбеляза, че все още не са изпълнени седем от 72-те изисквания за отпадането на визите за ЕС за граждани на Турция.

Въпросът с определението за тероризъм в турското законодателство е пряко свързан и с въпроса за визите, работим неуморно за постигането на решение, въпреки предвещанията, че този процес замира, поясни говорителят.

Европейският съюз и Турция имат общ интерес да се придържат към споразумението, с което бе намален напливът на мигранти към блока, заяви и говорителка на германското външно министерство.