Очакваше се това да стане на срещата на Еврогрупата в Брюксел вчера, коментира Нюз.ин, цитирана от БТА.

Финансовите министри на страните от еврозоната не успяха обаче да постигнат споразумение за следващия транш от спасителния заем от 7 млрд. евро за Гърция. Министрите заседаваха заедно с представители на МВФ и на гръцкото правителство.

Лично председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи новината след заседанието в Брюксел, което бе прекъснато след полунощ без резултат.

Официално кабинетът премиерът на Гърция Алексис Ципрас заявява, че няма да променя първоначалните си планове, тъй като е била отчетена и взета под внимание перспективата за постигане на споразумение с кредиторите до следващата среща на финансовите министри от еврозоната на 15 юни.

В статия, озаглавена "Вратовръзката на Ципрас остава в гардероба", в. "Та неа" смята, че обрат в плановете на правителството би могъл да се очаква само ако не бъде постигнато желаното от него решение на гръцкия дългов проблем до следващата среща на Еврогрупата (на 15 юни) или ако Гърция не бъде допусната до програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано Ципрас се зарече, че в случай на уреждане на дълговия проблем ще си върже вратовръзка.

Присъединяването на страната към тази програма ще й позволи да излезе на международните пазари. От друга страна, правителствената коалиция се заканва, че ако не бъде предвидена възможност за уреждане на проблема с гръцкия дълг, то няма да приложи мерките за икономии, гласувани миналата седмица от неговото мнозинство в парламента за периода 2019-2020 г., тоест след изтичане на сегашната спасителна програма за страната.

С това правителството цели най-вече да успокои страстите вътре в кабинета и в парламентарната група на партията СИРИЗА, но в същото време на практика създава проблем за неговите планове.

Ако се потвърдят изявленията на Йерун Дейселблум и Волфганг Шойбле, че решенията за гръцкия дълг ще бъдат взети в края на гръцката програма през лятото на 2018 г., тогава правителството ще трябва да реши незабавно дали да махне със закон мерките за икономии, както вече започва да се говори сред депутатите на СИРИЗА, за да може премиерът да спази поетите от него ангажименти, пише още в. "Та неа".