Екипите на институциите (кредиторите) вече са на терен в Атина и работата започва незабавно в момента, в който говорим, посочи Андреева, цитирана от световните агенции и БТА.

Гръцката правителствена говорителка Олга Геровасили посочи пред Асошиейтед прес, че представителите на кредиторите пристигат в Атина за техническите преговори. Тя допълни, че разговорите на високо равнище няма да започнат по-рано от края на седмицата. По думите й високопоставените представители на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигнат в Атина едва в четвъртък или по-късно.

В петък в Атина се очаква да пристигнат ръководителите на мисиите на международните кредитори на Гърция - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм, както и евентуално на МВФ, отбелязва ТАСС. Те трябва да преговарят за сключване на споразумение за трета спасителна програма за Гърция в размер на около 86 милиарда евро.

Атина се надява да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да могат парламентите на страните от еврозоната да ратифицират споразумението. Гърция желае да получи транш от новата кредитна програма до 20 август, за да може да погаси задължение на стойност 3,188 милиарда евро към ЕЦБ и още 1,5 милиарда евро към МВФ през септември.
Предвижда се за тези плащания Гърция да получи нов мостов кредит - от 5 млрд. евро.

Като се има предвид, че окончателното споразумение трябва да влезе в гръцкия парламент на 18 август е ясно, че преговорите ще бъдат постоянни, чак до изработването на окончателния текст, отбеляза Олга Геровасили, цитирана от ТАСС.

Ципрас иска съдействие от Оланд срещу "нови претенции"

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с френския президент Франсоа Оланд, за да поиска от него съдействие да бъде оттеглена претенция на кредиторите на страната за гласуване през август на трети пакет от икономически мерки преди приемане на новата спасителна програма за страната.

В. "Та неа" пише, че ако има трето гласуване на такъв пакет от мерки, то би могло да раколебае депутатите от управляващата партия СИРИЗА, подкрепили досега мерките, а също и да предизвика нови загуби на гласове в нейните редици, с което парламентарното й мнозинство да падне под сегашните 120 депутати, даващо възможност на правителството да извършва законодателна дейност.

Тревогата на Ципрас е провокирана от факта, че две от мерките за икономии, които трябваше да бъдат гласувани в рамките на втория пакет, в последния момент бяха изтеглени с мотива, че те ще бъдат приети допълнително в отделен законопроект.

Става дума за две доста спорни мерки - за орязване на ранното пенсиониране и за облагане на фермерите с данъци. Несъгласие с тях изказват не само от СИРИЗА, но и от опозиционните партии - Нова демокрация, ПАСОК и Потами, подкрепили досега и двата пакета, изисквани от кредиторите.

Във връзка с това се отбелязва, че по време на разговора с гръцкия премиер френският президент се е ангажирал да говори лично с германската канцлерка Ангела Меркел, за да й обясни рисковете, които крият евентуални нови претенции на кредиторите във връзка с приемането на нови мерки в рамките или извън рамките на новата спасителна програма за Гърция.