„Това ще бъде най-важното търговско споразумение по отношение на обема“, заяви той, по време на заключителната пресконференция на срещата на върха на ЕС, проведена в Брюксел.

Една добра сделка със страните от „Меркосур“ има осем пъти по-голяма стойност от споразумението с Канада и четири пъти по-голяма от сделката с Япония, подчерта Юнкер.

Износът на ЕС за Меркосур от автомобили до лекарства се облага с мита на стойност около 4,4 милиарда евро (5,2 милиарда долара).

Според източник при намаляване на митата Франция би била сред най-облагодетелстваните страни.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че той и колегите му от ЕС са решили да не отлагат преговорите и все още искат споразумение до края на годината.

Желанието на председателя на ЕК за завършване на преговорите с „Меркосур“ е в противоречие с призивите на френския президент Еманюел Макрон към Брюксел да намали желанието си за сключване на сделки за свободна търговия.

В петък Макрон поиска „балансирана политика между отвореността и протекционизма“, в опит да спре тенденцията за намаляване на подкрепата за свободна търговия.

Последните сделки биват възприемани като причина за намаляване на работните места в ЕС и подкопаващи гаранциите за здравеопазване и сигурност в европейските страни.

Заедно с още 10 държави Франция посочи миналия месец пред Европейската комисия, че първо трябва да бъде определено количеството говеждо, етанол и други продукти, които ще се внасят.

Ирландия също изрази предпазливост. Споразумение с "Меркосур" до Коледа е оптимистична прогноза, каза ирландският премиер Лио Варадкар.