Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който представи днес пред Европейския парламент доклад ("Бяла книга") за възможните посоки за развитието на ЕС до 2025 година. Той се отказва да се кандидатира за втори мандат.

Документът ще бъде обсъден от лидерите на държавите от ЕС в края на месеца в Рим - среща, която се разглежда като "раждането на ЕС от 27 държави" след напускането на Великобритания.

Отгръщаме нова страница от нашата история, посочи Юнкер в едночасова реч пред Европарламента.

Той определи решението на мнозинството британци като тъжно и болезнено. Искам нашите внуци да се гордеят с нас. Светът се променя с всеки ден - наблюдаваме глобализация, тероризъм, миграция, нови технологии. Понякога бързината на промените ни оставя без дъх.

Предизвикателствата пред нас не са непреодолими - можем да се огънем пред тях или да ги превъзмогнем. Ако искаме храброст от другите, ние самите трябва да бъдем смели. Няма по-подходящ момент да водим този разговор за бъдещето. Трябва да е ясно какво ЕС може и не може да направи, заяви Юнкер.

Според Юнкер може да има и повече от изброените пет възможности в доклада, не е необходимо незабавно решение, важното е да има обсъждане. ЕС е повече от пари, стоки и пазари, целта му е да служи на хората, посочи председателят на ЕК.

Той поясни, че едната от идеите - за ЕС на няколко скорости, означава "коалиция на желаещите", които искат да вървят напред с бързи стъпки, и други, които ще се присъединят по-късно.

Юнкер отказа да посочи коя от петте възможни посоки предпочита, но каза, че не е съгласен с възможността от ЕС да остане само единният пазар.

Европа трябва да бъде по-амбициозна. Решението как да продължим напред няма да бъде взето от мен, то е в ръцете на гражданското общество и националните парламенти, не налагаме виждане, а искаме да чуем другите.

Вярвам, че един ден договорът за ЕС трябва да бъде съобразен с общата воля. Затова ни трябва истински, честен разговор за бъдещето на ЕС и очакванията на гражданите. Нито съм уморен, нито са се изчерпали идеите ми, ще ви изненадам, макар че няма да се кандидатирам за втори мандат, заяви Юнкер.