Той поведе борба в Европейската комисия за качеството на продуктите в магазините в Словакия, като призова да се вземат мерки във връзка с твърденията, че някои компании продават стоки с по-ниско качество в Централна и Източна Европа, отколкото в останалите европейски страни.

Не може да допуснем шоколадът в Австрия да е с по-добро качество. Той е на същата цена, в същата опаковка, а качеството не е същото в Унгария, Полша, Чехия и Словакия, заяви Фицо.

"За някои въпросът може да изглежда смешен, но не и за хората които купуват консерва свинско, в която всъщност има пилешки остатъци. Как ще се почувствате ако перилният препарат в съседната държава има 25% по-малко съдържание на активно вещество?", запита той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече тази практика неприемлива. Еврокомисията обеща на словашкия премиер Роберт Фицо до месец да разпространи технически насоки как регулаторните органи в страните могат да глобяват производители, ако има различно качество на едни и същи марки стоки спрямо Западна Европа.

Неотдавна изследване и в България показа, че има разлики между хранителните продукти на българския пазар и в Западна Европа. Резултатите от проверката показаха, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание - те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти - маргарина, и в шоколадови десерти.

Румъния вчера призова ЕС да обърне внимание на "двойните стандарти", използвани от компаниите за производство на храни при продажбата на различни продукти под еднакви марки в страните от Източна и Западна Европа.

Практиката се смята за законна в ЕС, при положение че всички съставки на храните са изредени.

Властите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България критикуваха няколко международни търговски вериги за използването на тази вратичка за продажбата на по-нискокачествени продукти в съответните страни.