Рама заяви това за "Политико", който припомни, че Европейската комисия посочи Сърбия и Черна гора като фаворити в процеса на присъединяване към ЕС, предаде Танюг.

Според албанския министър-председател Еди Рама Сърбия не се намира преди страната му по пътя към Европейския съюз, защото е изправена пред болезнения процес в Косово, предава македонската медия "Локално". Въпреки, че в новата Стратегия за разширяването на ЕС Сърбия да е маркирана, редом с Черна Гора като водач сред потенциалните нови членове на Съюза на Балканите, Рама очаква, че положението през 2025 г. няма да е подобно.

"Политико" посочва, че макар Сърбия да има значителна преднина, Рама предвижда, че тя няма да влезе в ЕС преди неговата страна, преди всичко защото Белград трябва да реши изключително чувствителния въпрос за отношенията с Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

"Сърбия няма да стане член на ЕС преди Албания. Знаем това със сигурност. Сърбия трябва да премине през болезнения процес на признаване на Косово или поне да стигне до решение на косовския проблем. Твърдо вярвам, че е необходимо да стане някаква магия - каквато няма да стане, за да влязат те в ЕС преди нас", каза Рама.

Същевременно Рама заяви, че е оптимистичен относно зелената светлина от Брюксел за Албания и Македония и допълни, че Европа се нуждае от Балканите. "От съображения за сигурност това е напълно ясно и кризата с мигрантите го показа много ясно", убеден е той.