От 15 юни потребителите на мобилни телефони, пътуващи в други държави от ЕС, ще могат да провеждат телефонни разговори, да изпращат текстови съобщения или да използват интернет, без да плащат допълнителни такси.

Последното изискване за премахването на таксите за мобилен роуминг бе изпълнено днес с приемането от Съвета на правния акт, с който се определят пределните такси, които операторите могат да начисляват помежду си, за да е възможен роуминг в цяла Европа. Това се посочва в съобщение на Съвета на ЕС, цитирано от БТА

"С днешното окончателно гласуване в Съвета се открива пътят за въвеждането на безплатен роуминг", заяви малтийският министър на конкурентоспособността, дигитализацията и морските въпроси Емануел Малия.

"Когато европейските граждани отидат на почивка това лято, ще могат да се радват на свободата да поддържат връзка и да използват интернет по същия начин, както у дома. ЕС ни носи чисто практически улеснения", коментира той.

Роуминг без заплащане на допълнителни такси или роуминг "като у дома" е за тези, които живеят в Европа и пътуват в други страни от ЕС по работа или за удоволствие. Скоро след 15 юни той ще бъде въведен и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Роумингът "като у дома" цели да улесни комуникацията по време на пътуване. Той няма за цел да позволи постоянен роуминг, т.е. клиентът да сключи абонамент в страната, в която това е най-евтино, и да го ползва за роуминг услуги в собствената си страна.

За абонаментните планове с неограничен пренос на данни и предплатените карти важат специални правила. Повече информация по тези и други практически въпроси можете да се намери в рубриката "Често задавани въпроси" на Комисията.

Приетата днес реформа на цените на едро в ЕС беше практическо и правно условие за премахването на роуминга, както е предвидено в регламента за роуминга от 2015 година. Новите горни граници на цените на едро бяха необходими, за да се гарантира, че операторите са в състояние да предлагат на своите клиенти роуминг без допълнителни такси и без да увеличават вътрешните цени.

Тъй като Европейският парламент вече одобри регламента за цените на едро на 6 април, днешната зелена светлина от Съвета е последната правна стъпка, преди текстът да бъде подписан от двете институции в средата на май и публикуван в Официален вестник на ЕС до края на май. Законодателният акт ще влезе в сила три дни след публикуването му.

Това означава, че крайният срок 15 юни 2017 година ще бъде спазен и роумингът "като у дома" ще може да започне.