Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността след заседание на Съвета на ЕС по външни работи даде пресконференция, след като по-рано посрещна в Брюксел израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Той изрази увереност, че повечето европейски държави ще последват решението на президента на САЩ Доналд Тръмп и ще преместят посолствата си, защото Ерусалим винаги е бил столица на Израел и палестинците трябва да приемат това.

"Нетаняху може да вярва в каквото желае, но ЕС няма да направи като САЩ", отвърна обаче Могерини, предаде БТА.

По думите й основната цел на ЕС е постигането на мир в Близкия изток с възобновяването на преговорите в Женева. Тя коментира, че намирането на решение изглежда далеч и е невъзможно без участието на Вашингтон.

"За ЕС решението е в две държави, с обща столица Ерусалим. Никога от никого в последните десетилетия не съм чула друга възможност, освен за обособяването на две държави", добави Могерини.

Все пак тя осъди посегателствата срещу евреи.

И отбеляза, че посещението на Нетаняху в Брюксел е първото за израелски премиер от 22 години насам, което е "твърде дълго за партньори и приятели, каквито са ЕС и Израел".

Тя коментира и още една гореща тема - Сирия. Според нея войната там не е приключила, "въпреки че някои твърдят друго". Този коментар бе направен часове, след като руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия заради разгрома на терористите и постигането на условия за мирен преход.

"Неоснователни са твърденията за край на войната, за съжаление. Сирия не бива да бъде раздробявана на различни зони на влияние. ЕС е готов да окаже помощ, включително финансова, но само след постигането на мирно споразумение на преговорите в Женева", категорична беше Федерика Могерини