"Украйна изпълни всички условия, сега ние сме длъжни да предоставим визова либерализация. Независимо от трудностите между страните членки и Европарламента ние сме способни да решим този въпрос до края на годината", каза Юнкер на пресконференция след срещата на върха ЕС-Украйна в Брюксел, цитиран от БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че страните в ЕС са постигнали съгласие, че Украйна е готова за либерализиране на визовия режим.

"Обсъдихме визите. Щастлив съм, че всички страни членки смятат, че Украйна е готова за отменяне на визовия режим", каза той и уточни, че в тази връзка предстои ЕС да уреди вътрешните нормативни въпроси.

ЕС се ангажира днес до края на годината да реши въпроса с отказа на Холандия да ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, отбеляза Туск.

Моята задача е да приключа процеса на ратификация. Работим усърдно за намиране на решение до срещата на върха през декември, добави той.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда ЕС да изпълни дадената днес дума и до края на годината да либерализира визовия режим за Украйна.

"Радвам се на оптимистичните прогнози на Юнкер преговорите да приключат до края на годината, сегашните разногласия са по същество стилистични", каза той, като подчерта, че след днешната среща той също е оптимист.

На 17 ноември страните членки на ЕС одобриха принципно премахването на визите за украинци, които пребивават до три месеца в съюза. Визата тип "Д" позволява престой над 90 дни в държавата, която я издава.

За да влезе в сила тази мярка, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, а ЕС трябва да приеме нов механизъм за спешно преустановяване на безвизовия режим в случай на необходимост.

Механизмът се разработва от Европейската служба за външни действия, оглавявана от Федерика Могерини, в рамките на стратегия на ЕС за контрол върху миграцията.
Тази система ще предостави на Брюксел законови инструменти за замразяване на безвизовите режими без денонсиране на съответното споразумение с трета страна, ако нейни граждани масово злоупотребяват с безвизовия режим.

Унгарско решение

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че страната му премахва визовите такси за украинци, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Унгария реши от днес да предоставя безплатно визи тип "Д" на украински граждани", каза Орбан пред журналисти след среща в Будапеща с украинския си колега Володимир Гройсман.

Смята се, че в Украйна живеят около 130 000 етнически унгарци.