Това заяви пред журналисти в парламента финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос във връзка с българската позиция по преговорите за европейския бюджет, цитиран от Агенция „Фокус”.

Вчера и днес в Брюксел се провежда среща на лидерите на ЕС относно бюджета му за периода 2014 - 2020 г. Преговорите вървят много трудно. Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа призовават бюджетът на ЕС да бъде намален заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. Страните от Южна и Източна Европа обаче се съпротивяват на съкращенията, защото се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС и изтъкват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж.

„Преговорите продължават. Шест пъти говорихме с премиера Бойко Борисов по конкретни наши предложения и предложения, близки до нашето мнение, като това на Полша и Словакия. Големите донори като Великобритания, Германия и Холандия искат в различни степени намаляване на общия бюджет", каза Дянков.

С писмо от предишния Съвет на министрите на финансите ние сме изнесли нашата позиция, в която казваме, че има възможност за намаление на общия бюджет, но това би следвало да излезе от две пера.
Първото перо са административните разходи на самата комисия в Брюксел, които, според нас, са доста раздути и тук сме съгласни с Великобритания, Германия, Холандия и Швеция. Не може в период на такава продължителна икономическа криза в Европа, когато държави като България рязко намалиха административните си разходи, Брюксел да иска още по-големи административни разходи, обяви Дянков.
На срещата на върха в Брюксел бе постигната предварителна договореност да бъдат замразени за две години заплатите на служителите в структурите на Евросъюза, предаде ИТАР-ТАСС.

Второто перо, където би следвало да има намаление, са програмитe за така наречените бедни райони в богати държави, като Южна Италия и Шотландия, където в този програмен период отиват десетки милиарди евро, за да могат те да се хармонизират с по-богатите региони в съответните държави”, обясни Дянков. Това е българската позиция, каза вицепремиерът.