В края на миналата работна седмица европейските власти, базирани в Брюксел, публикуваха два списъка с американски продукти, които ще бъдат обект на митнически тарифи, ако в крайна сметка президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за внос на стомана и алуминий от ЕС, съобщава Politico, цитирано от БНР.

Със своите мита Тръмп напомня за Сталин >> >> >>


Висш европейски служител заяви пред електронното издание, че списъкът с контрамерки е предложен за "консултация със заинтересованите страни" и добави, че общата стойност на американският внос, който може да бъде засегнат, ще достигне 6,4 млрд. евро.

Европейската комисия се налага да действа в момента, за да бъде гарантирано, че ще уведоми Световната търговска организация (СТО) в срок от 90 дни, но решението дали да бъде активиран предложения списък ще бъде взето едва след три месеца, посочва Politico.

Тръмп е готов да отмени митата за ЕС, но има условие >> >> >>


Част А от списъкът включва продукти на стойност 2,8 млрд. евро, за които ЕС може да въведе митнически тарифи от 25% във всеки един момент, след като представи този списък през СТО, посочи неназован европейски представител.

Част Б пък изброява продукти, които ще могат да бъдат обект на нови мита едва след три години. Това е така, тъй като правилата на Световната търговска организация позволяват незабавни контрамерки само в такъв обем на търговия, за който износът на стомана от ЕС в посока САЩ не се е увеличил през последните години.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че 45 търговски асоциации в САЩ са изпратили съвместна петиция до Доналд Тръмп, в която умоляват американския президент да спре планираното въвеждане на мита за китайски стоки.

В писмото организациите посочват, че "тарифите ще предизвикат верижна реакция с отрицателни последици за американската икономика, предизвиквайки ответни контрамерки, задушаване на износна на американската селскостопанска продукция, на експорта на услуги и повишаване на разходите за бизнеса и потребителите".

Вместо подобни митнически тарифи, асоциациите настояват администрацията на Тръмп да работи с другите държави, за да се притисне Пекин да бъде сложен край на ограниченията за чуждестранните фирми в Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, който трябва да влезе в сила до края на месеца.

Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници, като явно предстоят преговори по темата.