В румънския град Крайова се проведе тристранна среща с участието на премиерите на България, Румъния и Сърбия - Бойко Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич.

Тримата смятат, че е от общ интерес присъединяването на Сърбия към ЕС да стане бързо, защото заедно трите държави ще са по-силни и ще излизат с общи политически решения по важни за страните теми - енергетика, газова инфраструктура, транспорт.

"Да станем групата от Крайова - да имаме общи цели, проекти и да се подкрепяме", предложи Виктор Понта, цитиран от "Фокус".

Вижте снимки от срещата >>

"В наш интерес е това да се случи бързо. Заедно сме по-силни и трябва да се обединим, да излезем с общи политически решения и декларация по важни за страните ни теми - енергетика, газова инфраструктура, транспорт.
Трябва заедно да финансираме големи инфраструктурни проекти и да обединим усилията си, за да отворим пътищата на трите страни", написа във Фейсбук Бойко Борисов.

Той добавя, че е начертал пред колеги си своите идеи и им споделил, че ако са активни, работят и покажат реален ефект "от тази наша група", ще се присъединят и други Балкански страни.

Трите страни трябва да бъдат по-координирани в стъпките си в европейски план. Полша,Чехия, Словакия и Унгария - Вишеградската четворка, са ефикасни в насърчаването на собствените си проекти, заяви Виктор Понта.

На Виктор дължим името "Крайовска група", каза Бойко Борисов след срещата.

Исторически момент – създаваме Крайовска група за съвместно действие на България, Сърбия и Румъния по всички важни политически и икономически въпроси“, написа Вучич на профила си в Туитър.

"Ние не се съюзяваме против някого, отворени сме към другите страни", отбеляза румънският премиер.

"След години бих искал тази среща да е историческа за Румъния, България и Сърбия", каза още Понта.

Борисов сподели и ифраструктурни планове:

"Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ-София-Белград...  Това, което чух от колегата Вучич е, че 2016 г. София-Белград ще завършим магистралата. В момента работим по магистрала "Хемус". С колегата Понта разгледахме възможността Букурещ-Русе-София-Белград - да затворим кръга. От другата страна имаме магистрала "Струма" през София, която през Дунав мост 2 идва от другата страна. Създава се един регионален пръстен. С АМ „Марица” стигаме до Босфора и всъщност на Белград и Констанца даваме излаз на пристанища."

По думите на премиера паралелно се работи по скоростните жп линии.

Бойко Борисов и водената от него делегация участваха в Крайова в съвместно заседание с правителството на Румъния.

В делегацията са вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, министрите Даниел Митов, Лиляна Павлова, Петър Москов, Десислава Танева, Ивайло Московски, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.