Досега основният координатор и движеща сила на подготовката бе ресорният вицепремиер Меглена Кунева.

Мотив за промяната е изтеглянето на Българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката, посочва правителствената пресслужба.

Премиерът ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори - вицепремиери и министри.

За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде вицепремиерът  и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си заедно  с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на "НДК-Конгресен център София" АД.

За сигурността координатор ще бъде вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Правителството прие и Отчета за изпълнението в периода май-юли 2016 г. на Плана на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. За този период са определени още 188 членове на екипа за председателството.

С решение на правителството в края на юли капиталът на НДК е увеличен със 17 млн. лева за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство.

Продължават срещите с различни целеви групи за обмяна на мнения и идеи за образа на България като председател на Съвета на ЕС. На тях се обсъждат предложения за основни послания, символи, които следва да бъдат част от логото на Председателството, както и личности, които могат да бъдат лица на комуникационната кампания.

Вече функционира и Националният център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. От всички министерства и ведомства, свързани с председателството ни, е поискано да определят екипи от координатори по отделните направления.