По думите му, страната ни има 13 милиарда лева във фискалния си резерв и може да издържа своята сухопътна армия и вътрешни войски. 

България обаче няма да приема мигранти, върнати от Западна Европа, беше категоричен министър-председателят.

"Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти. Аз се обърнах и към много от колегите. Все пак, не трябва да забравяме, че кохезионните фондове, европейската солидарност, не е само в парите, които се дават за тези страни. Така, че се надявам на 16 септември, този по-умерен тон. А и в Европа, аз зададох въпроса, ако дойдат 100 -200 000 на оградата и ние ги спрем и започнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България?", попита Борисов.

Премиерът категорично е заявил на европейските си колеги, че България няма да приеме имигранти и никой да не си мисли, че от Австрия или Унгария или Германия ще ни връща по 10, по 20 или 30 000 и ние ще приемаме тези самолети.

„Свидетели сме на това, че дори в Европа между отделни държави се получават противоречия. Според мен, само обща единна европейска политика ще ни направи конкурентоспособни на САЩ, Русия, Китай и оформящите се в Азия съюзи“,
заяви премиерът.

Борисов коментира и влизането ни в еврозоната.
„Чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни“, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът бе официален гост на освещаването на храм „Свети апостоли Петър и Павел“. 30 000 лв. от средствата за строежа на храма са дарение от партия ГЕРБ, средства са предоставени и от Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет.

На церемонията присъстваха и министрите Десислава Танева и Румяна Бъчварова, депутати, гости и местни жители.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения храм.

Опитваме се да балансираме между Турция и ЕС в размирен свят

В този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция, и ЕС, и между нас си.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Шумен по време на среща с кметове на общини от област Шумен, Търговище и Разград, предаде „Фокус”.

Той посочи, че българските мюсюлмани са мост за приятелство и не трябва да служат за разделение.

„Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно”, допълни премиерът.

Борисов изтъкна, че не дели общините според това от коя партия е съответният кмет, нито по вероизповеданието на населението и отпуснатите с постановление на МС средства за строителство и ремонт в редица населени места го доказват.