За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България, изтъкна в Берлин българският премиер Борисов.

По време на работен обяд премиерът поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница. Той е в германската столица заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по покана на канцлера Ангела Меркел, която предприе дипломатически маратон, срещайки се с 15 свои колеги от Европейския съюз, за да подготви срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава.

На обяда присъстваха канцлерът на Австрия и премиерите на Словения и Хърватия. България  поиска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница.

София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на „Фронтекс“.

В рамките на среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа.

В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители.

Разговорите бяха при закрити врата за медиите. Горещата тема отново бе бежанската криза и общата европейска политика към Турция.

Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна.

Австрия е срещу политиката на Анкара и е против отпадането на визите за турските граждани. Има критики и към политиката на Берлин към бежанците. 

Малко преди началото на срещата австрийският канцлер Кристиан Керн застъпи позицията сходна с тази на премиера Борисов, че трябва по-сериозна охрана по външните граници на ЕС. 

Хърватия и Словения трябва да лавират между решенията на Брюксел и контраповедението на Унгария. Преди ден унгарският премиер Викто Орбан заяви, че ще издигне втора ограда по южната са граница. Последиците ще са и за съседите му – Хърватия и Словения. Затова двете страни са склонни да приемат отпадането на визите за турските граждани, за да не се насочи нов бежански поток към Европа. 

Следващата седмица Ангела Меркел ще разговаря със съпредседателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се двамата да обсъдят  различните позиции на 27- те държави в ЕС.