Председателството на Съвета да открива писмена процедура за одобрение от държавите в Общността.

След успешно приключване на процедурата ще последват разговори на най-високо равнище, за да се изясни как ще се продължи към подписването на споразумението и очакваното ново свикване на срещата ЕС-Канада.

В петък регионалните парламенти в Белгия се очаква да потвърдят постигнатата договорка за промените в документите, свързани със споразумението.

Промените предвиждат Белгия да постави на постоянна оценка предварителното прилагане на споразумението и да прекрати неговото действие, ако прецени за необходимо по ясни показатели.

Канадските власти приветстваха постигнатия консенсус от белгийските политически лидери в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като местното управление на белгийската провинция Валония даде съгласието си за обща подкрепа на федерално ниво, предаде БНР.

Канадските медии прогнозират подписване на споразумението до дни.

По-рано белгийските регионални и федерални власти са постигнали съгласие по обща позиция за подписването на търговското споразумение ЕС-Канада.

"Белгийските политически лидери постигнаха консенсус в подкрепа на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада", заяви министър-председателят на страната Шарл Мишел.

Добри думи за споразумението във вътрешните преговори каза председателят на валонското правителство Пол Маниет.

"Валония е изключително щастлива от това, че нашите искания бяха чути", каза Маниет. "Въпреки, че ни отне известно време, това което постигнахме е важно не само за Валония, но и за всички европейци", добави той.