Това заявиха върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан, цитирани от БТА. Те призоваха Македония към сдържаност и спокойствие.

В общо изявление двамата изразиха очакването страната да запази европейската си посока. Могерини и Хан добавят, че възприемат положително избора на Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Осъждаме възможно най-решително нападението срещу парламента в Скопие. Насилствените действия са напълно неприемливи. МВР трябва да обезпечи сигурността на парламента и депутатите, се посочва в изявлението. Пътят към демокрация трябва да продължи.

ЕС е убеден, че политическият диалог в институциите е единственият път напред, призоваваме всички политически сили да спазват конституцията и да действат в духа на демократичните принципи, почтеността и здравия разум, добавят Могерини и Хан. Двамата изразяват готовността на ЕС да работи с парламента на Македония по необходимите реформи.

Социалистите и демократите в Европейския парламент заявиха днес по повод снощния погром в парламента в Скопие, че това е дело на "хулигани, вдъхновени от политическа сила, която цели разрушаването на държавата". Социалистите призовават ЕК и Европейската инвестиционна банка да наложат санкции на онези, които носят политическата отговорност за събитията. Те коментират, че Европейската народна партия има още един "странен" член в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и призовават членството на македонската партия да бъде преразгледано.

Социалистите изразяват подкрепа за Джафери и Зоран Заев. Групата на либералите в ЕП коментира, че парламентът (в Скопие) не може да бъде превръщан в боксов ринг. Мястото на политиката е на масата за преговори, добавя АЛДЕ.

Парламентарната група призовава ВМРО-ДПМНЕ да се разграничи от насилието, както и всички останали македонски партии да спазват "демократичните правила на играта", с уважение към изборните резултати и съставяне на правителство. АЛДЕ призовава ЕС да положи усилия да улесни излъчването на следващото правителство в Македония. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа заяви, че е потресена от събитията в Скопие. Организацията добавя, че демокрацията не търпи насилие.