Виена обяви, че ще поиска да се направи изключение за нея и да не приема повече кандидати за убежище според плана на ЕС за разселване на мигранти.

Австрия се задължи да приеме около 2000 мигранти от Италия и Гърция, които да кандидатстват за бежански статут. Според Виена обаче, страната вече е приела справедлив дял от тях по време на миграционната криза в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание.

"Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще започнем обсъждания", допълни той.

Това е нов удар по системата за разселване, която обхваща само част от пристигналите в ЕС мигранти и почти не се прилага поради съпротива от страни от Източна Европа, сред които Полша и Унгария.

ЕК предупреди Австрия, че ще понесе последици

Европейската комисия предупреди Австрия да изпълнява квотите за разселването на мигранти. Комисията добави, че не желае да взима участие във вътрешнополитическия дебат в страната по тази тема.

Държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство. Ако го направят, ще бъде жалко и ще има последици, заяви говорител на комисията.

Комисията отбеляза, че въведените квоти за разселване са част от европейското законодателство и то следва да бъде изпълнявано. 

Срокът за изключение за Австрия изтече, посочи говорителят по повод временната отсрочка Австрия да не приема мигранти, разселени от Италия и Гърция.

ЕК отчете все пак, че в последните години Австрия е приела значителен брой мигранти.