"Наясно сме, че съпротивата в ЕС срещу продължаването на антируските санкции е нараснала", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю преди посещението си във Вилнюс, цитиран от Франс прес и БТА.

Ще бъде по-трудно от миналата година да стигнем до обща позиция по въпроса, призна той в навечерието на кратката си обиколка из балтийските страни, които се страхуват от Русия и критикуват политиката й, отбелязва АФП.

Европейските санкции, засягащи банките, отбраната и енергетиката, изтичат през юли. За продължаването им е необходимо консенсусно гласуване и през юни предстоят нови дискусии по този повод.

Според Щайнмайер, Берлин "ще работи упорито, за да се гарантира, че Европа ще действа в единен фронт".

Евентуално вдигане на санкциите е "неразривно свързано" със спазването на Минските споразумения, които се очаква да донесат мир в Източна Украйна.

Министърът не посочи конкретни държави, но Италия и Унгария са най-скептично настроени към санкциите, докато Полша и балтийските страни настояват да се поддържа натискът върху Москва, отбелязва АФП.

Вчера Унгария обяви, че е против автоматичното удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия и настоява това да бъде обсъдено на най-високо ниво. Позицията на Будапеща относно санкциите срещу Русия бе изразена от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто след среща в Будапеща с руския му колега Сергей Лавров.

Щайнмайер заяви, че е наясно, че Западът не може да пренебрегне "нарушенията на международното право" от страна на Русия, но НАТО трябва отново да потърси диалог с федерацията.

"Имаме нужда от диалог с Русия, за да възстановим изгубеното доверие и да намалим риска по невнимание да бъдем въвлечени в ескалационна спирала", каза той.

На срещата си на върха във Варшава през юли НАТО ще разисква възможностите за допълнително разполагане на войски в Източна Европа, посочи германският министър и наблегна, че е добре преди това да има заседание на Съвета НАТО-Русия.

"Имаме нужда от Русия, за да се изправим срещу основните огнища на международно напрежение - и в Сирия, и в усилията да стабилизираме Либия", каза той.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Япония, че още е рано да се говори за отмяна на западните санкции срещу Русия. 

Преди това темата за санкциите срещу Русия беше засегната и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Уверен съм, че ще вземем решение за санкциите в следващите две или три седмици без големи обсъждания", каза той.

По думите му "ЕС ще се придържа към сегашната политика към Русия, включително икономическите санкции, докато не бъдат докрай изпълнени договореностите от Минск".

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?