През лятото на 2015 г. Меркел отвори границите на своята страна за сирийците, които бягат от гражданската война, но е подложена на засилващ се натиск да ограничи притока на мигранти, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Над един милион мигранти пристигнаха миналата година в Германия.

Проучване на общественото мнение, публикувано миналата седмица показа, че подкрепата за Меркел е достигнала най-ниското си равнище от 4 години и половина. Над 80 на сто от германците се съмняват, че нейното правителство контролира бежанската криза.

"Трябва да защитим външните си граници, защото искаме да запазим Шенген,. Ако не успеем да защитим външните си граници, това свободно пространство в рамките на вътрешния пазар, основата на нашето благосъстояние, ще се окаже в опасност. На това трябва да се попречи. Смятам, че всички страни членки на ЕС споделят тази гледна точка", заяви Меркел в седмичното си видеообръщение, публикувано на сайта на правителството.

Защитата на външните граници не се справя много добре с морските граници, добави Меркел, говорейки за Гърция, без да я спомене поименно.

В понеделник Меркел ще пътува до Анкара, за да се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу с цел да намерят съвместно решение.

В момента на редица вътрешни граници в ЕС се осъществява граничен контрол, за да се попречи на безконтролния приток на мигранти.

Изход от бежанската криза ЕС вижда в сътрудничество с Турция, през която граница с Гърция голям брой бежанци попадат в ЕС.

Брюксел предложи на Анкара 3 милиарда евро, за да охранява по-добре границите си и да пречи на незаконния приток на чужденци.

Австрия иска 600 милиона евро от ЕК за допълнителни мигранти 

Австрийският министър на финансите Ханс-Йорг Шелинг е поискал от Европейската комисия 600 млн. евро за покриване на разходите, свързани с приемане на допълнителни бежанци. Това заяви днес говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Австрия е предвидила в бюджета 35 000 бежанци годишно и разходи от 11 000 евро на човек. Страната обаче миналата година прие близо 90 000 души, е заявил Шелинг в писмо до ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В Амстердам днес се провежда неформално заседание на външните министри на ЕС по въпроса за мигрантите.

Министрите обсъждат по-добри начини за защита на границите.