„Реших, че е време най-после да призная официално Ерусалим като столица на Израел", се казва в съобщението на американския държавен глава предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Неговото изявление е направено след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт.

Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Държавният глава също така разкри, че планът за преместване на седалището на американския посланик в новопризнатата от САЩ столица също предстои да бъде задействам.

Решението му се базира на американски закон от 1995 г., който изисква САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим.

Но неговите предшественици в Белия дом - Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама - последователно отлагаха прилагането на този закон, за да избегнат допълнително напрежение в Близкия изток.

По-рано американският президент беше заявил, че решението относно признаване на Ерусалим за израелска столица е „просрочвано твърде дълго“.

„Много президенти казваха, че искат да направят нещо по въпроса, но не предприеха действия, дали защото им липсваше кураж или просто промениха мнението си впоследствие“, заяви Тръмп, като добави, че такова решение е „просрочвано твърде дълго“ време.

Премиерът на Израел Бенямин Нетанхяху заяви по време на предаване на живо, излъчено в една от социалните мрежи в сряда, че „историческата и национална идентичност“ на Израел „получава важни изрази всеки ден, но най-вече днес“.