Думите на държавния глава идват само няколко часа, преди той да направи обръщение, в което да поясни дали смята да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

„Много президенти казваха, че искат да направят нещо по въпроса, но не предприеха действия, дали защото им липсваше кураж или просто промениха мнението си впоследствие“, заяви Тръмп, като добави, че такова решение е „просрочвано твърде дълго“ време.

Във вечерните часове на сряда, българско време, Доналд Тръмп ще направи обръщение, в което се очаква да обяви Ерусалим за столица на Израел, нещо което американският Конгрес е одобрил през 1995 г., но е забавяно и отлагано до сега.

Премиерът на Израел Бенямин Нетанхяху заяви по време на предаване на живо, излъчено в една от социалните мрежи в сряда, че „историческата и национална идентичност“ на Израел „получава важни изрази всеки ден, но най-вече днес“.

По-рано в сряда, в първото си изявление след като станаха ясни плановете на американския президент Доналд Тръмп да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, Нетаняху се въздържа от коментари по темата, като се фокусира върху „иранската заплаха“ в региона.

Това било направено по молба на Белия дом, според която израелските власти не бива да повдигат въпроса за признаването на столицата, не и преди за завърши.