Призивът бе отправен при откриването на извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). Срещата се провежда при повишени мерки за сигурност.

"Първо, палестинската държава трябва да бъде призната от всички останали страни. Ние всички заедно трябва да се борим за това", каза Чавушоглу пред външните министри, които се събраха преди същинската среща на ОИС.

"Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. и със столица Източен Ерусалим", подчерта министърът.

Турция, като ротационен председател на ОИС, свика извънредната среща в Истанбул днес по инициатива на президента Реджеп Тайип Ердоган след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел.

Целта на срещата на ОИС - организация, в която участват над 50 мюсюлмански страни - е да се изработи съвместен отговор на решението, обявено от Доналд Тръмп на 6 декември.

Статутът на Ерусалим е в центъра на продължаващия от десетилетия израело-палестински конфликт и е от голямо значение за палестинците и мюсюлманския свят. ООН и редица държави предупредиха, че решението на САЩ ще доведе до ескалация на напреженията. Американското решение предизвика в палестинските територии демонстрации и кървави сблъсъци с израелските сили.

В Истанбул пристигнаха президентът на Иран Хасан Рохани, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, палестинският президент Махмуд Абас, а също и президентът на непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ.

Заради голямото си мюсюлманско малцинство Русия също изпрати свой представител на срещата.