Поводът е решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Палестинците определят акта на американския президент като "отваряне вратите на ада".

Вече има и първи прояви на насилие и недоволство в региона. Палестинците изключиха коледните светлини от традиционното родно място на Исус във Витлеем в сряда в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмс да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщи "Ерусалем пост".

От снощи Коледно дърво, украсено със светлини извън църквата "Рождество Христово", където християните вярват, че се е родил Исус и друго в Рамала, близо до гробището на бившия палестински лидер Ясер Арафат, са потънали в тъмнина.

Палестинците определят акта на американския президент като "отваряне вратите на ада". Продължават негативните реакции на решението на Тръмп за Ерусалим и от другите арабски държави, съобщи агенция "Франс прес".

Саудитският крал Салман осъди решението на Белия дом и заяви че "дълбоко съжалява за решението на американската администрация, взето въпреки нашите предупреждения".

Това е един от редките случаи, когато Риад и зразява несъгласие с решение на Вашингтон. Известни са добрите контакти на принцът-наследник на престола и зетя на Тръмп Джаред Кушнер.

Американските посолства в Близкия Изток и част от Северна Африка предупредиха официално американските граждани, намиращи се в тези региони за възможни протести и действия, които могат да застрашат здравето и живота им.