"Спазих предизборното си обещание, а други - не!". С тези думи американският президент Доналд Тръмп взе на прицел в Туитър тримата си предшественици в Белия дом Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама, обвинени, че не са изпълнили обещанията си за Ерусалим.

Тръмп приложи видео, за да припомни поетите по този въпрос от тримата предишни президент ангажименти, от които те в една или друга степен впоследствие са се отметнали.

Клинтън, както и Буш, твърдяха по време на кампаниите си, че са склонни да преместят американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но промениха виждането си, след като дойдоха на власт.

Обама не е казвал нещо конкретно за посолството, но нарече Ерусалим "столица на Израел".

"Щом поема функциите си, ще започна процедура по преместване на американското посолство в града, който Израел избра за столица", заявява през 2000 г. Джордж Буш в реч, откъс от която е публикуван в туита на Тръмп.

Видеомонтажът завършва с изявление на самия Тръмп, огласяващ "официалното признаване" на Ерусалим за столица на Израел и решението си да премести посолството на САЩ от Тел Авив там.

В изявлението президентът косвено говори за липсата на кураж у тримата обитатели на Белия дом преди него.

Хиляди палестинци излязоха на протести след петъчната молитва срещу решението на Тръмп. Стотици от тях пострадаха и най-малко един бе убит в сблъсъци с израелски войници. 

Междувременно държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че вероятно ще минат няколко години, преди САЩ да открият посолство в Ерусалим.
Той също така заяви, че признаването от президента Доналд Тръмп на Ерусалим за столица на Израел не означава, че това ще е окончателният статут на града и посочи, че САЩ ясно са заявили, че границите на Ерусалим ще бъдат определи чрез преговори между израелците и палестинците.