Рискът е голям. Успехът на споразумението до този момент е крехък. А президентът Ердоган вече няколко пъти намекна, че иска да го прекрати, заявява Юнкер в интервю за австрийския вестник "Курир", което трябва да бъде публикувано днес.

Ако това се случи, можем да очакваме имигрантите отново да тръгнат към Европа, допълва Юнкер.

В интервюто председателят на Европейската комисия заявява също, че е „много притеснен“ от развитието на ситуацията в ЕС, особено по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария.

Ердоган към Запада: Не се месете в Турция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще оттегли всички съдебни искове за обиди по негов адрес. Той отново призова Запада да не се меси в Турция.

Ердоган говори снощи на събитие в Анкара, организирано в памет на убитите и ранените при неуспешния опит за преврат на 15 юли.

"Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен",
каза турският президент.

Преди време министърът на правосъдието съобщи, че в страната са заведени 1 845 съдебни дела за обида на президента. Сред подсъдимите са лидери на опозиционни партии, както и хора, публикували коментари в социални медии. Ердоган вече спечели няколко подобни дела.

Ердоган подчерта, че тези, които застават зад предприетите от дадени държави извънредни мерки срещу заплахи, които не са измерими с това, пред което Турция премина, са разкрили своята неискреност, критикувайки Турция на фона на пуча.

"Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи, гледайте си своята работа", призова Ердоган.

В коментар за чистката на десетки хиляди държавни служители, заради предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, Ердоган каза, че Турция ще отстрани толкова хора, колкото е необходимо.