Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Турция ще предприеме всички необходими предпазни мерки, за да гарантира националната си сигурност, съобщиха източници от президентството, цитирани от Ройтерс и БТА.

От своя страна Столтенберг заяви, че Северноатлантическият алианс разбира безпокойствата на Турция във връзка с решението на САЩ да обучават сирийски кюрди за защита на границата, посочва ТАСС, позовавайки се на турския в. "Сабах".

Столтенберг отбеляза, че не са били проведени консултации с НАТО преди обявяването на създаване на армия, в чийто състав ще влизат бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа.

Ердоган от своя страна посочи, че подобни действия на САЩ "ще се отразят на сигурността в региона като цяло".

"Ние ще предприемем всички необходими мерки за защита на националната си сигурност", подчерта турският президент.

Отношенията между Турция и САЩ се влошиха заради американската подкрепа за сирийските кюрдски милиции, известни като Сили за защита на народа (СЗН), които Турция смята за голяма заплаха за своята сигурност, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ обаче разчитат на СЗН в борбата срещу "Ислямска държава". Международната коалиция за борба с джихадистката групировка обяви, че ще сформира сирийски гранични сили, за да попречи на евентуално възраждане на "Ислямска държава" в Сирия.