Българският президент бе единственият лидер от ЕС на церемонията.

„Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това е бързоразвиващ се пазар, където българските стоки и услуги могат да намерят своята реализация“, изтъка Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

Реджеп Тайип Ердоган е първият президент на Турция, който заема този пост след пряко гласуване от народа.

По време на церемонията българският държавен глава предаде на президента Ердоган поздрави от страна на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

На церемонията присъстваха високопоставени представители от над 75 страни.

На летището в турската столица президентът Плевнелиев беше посрещнат с почетен военен строй.

В Анкара той подчерта, че с постигнатите икономически успехи Турция се е утвърдила като важен център за търговия и инвестиции в нашия регион.

Реализацията на инфраструктурни проекти като магистрала „Марица“, железопътният тунел под Босфора, както и изграждането на скоростна железопътна линия между Пловдив и Истанбул, дават възможност и за България да се позиционира като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло, може да е мост за инвестиции, посочи президентът.

България и Турция имат обща амбиция да насърчат взаимните инвестиции и да удвоят двустранния стокообмен през следващите години, който за 2013 г. достига 4.7 млрд. долара. Турция заема второ място след Германия в износа на страната ни.

„Това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива“,
коментира още Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава Турция е изключително важен партньор в усилията на страната ни да диверсифицира доставките на природен газ.

„България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба“,
отбеляза президентът и добави, че чрез бъдещия газов интерконектор с Турция ще можем да купуваме природен газ от Азербайджан, Катар и от други държави от региона, тъй като Турция разполага с необходимата инфраструктура.

През септември предстои президентът Плевнелиев, заедно с други държавни глави от региона, да присъства в Баку на първата копка на Трансадриатическия газопровод.

Като друга възможност за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, държавният глава отбеляза увеличаването на износа ни на електроенергия за Република Турция. Росен Плевнелиев беше категоричен, че добрите отношения между двете страни следва да бъдат основа за намирането на трайно решение на транспортните въпроси по общата ни граница.

Президентът изрази очакването си и за по-тясно сътрудничество между България и Турция в сферата на туризма. Повече от 20 милиона туристи на година посещават Турция и се очаква новото летище в Истанбул да разполага с капацитет за обслужване на 150 милиона посетители, което също създава предпоставки за по-активно партньорство в туристическия обмен, отбеляза държавният глава.

„Трябва да работим за доверие, разбирателство, партньорство, инвестиции и търговия. Всичко това се постига, когато надграждаме отношенията си, и като президент искам да бъда символ именно на надграждането на българо-турските отношения“,
коментира още президентът Росен Плевнелиев.