Дядото на Ердоган загинал в битка с руската армия

stat
16:40  |  11 януари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че дядо му е загинал в битка с руската армия Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че дядо му е загинал в битка с руската армия
Сн.: БТА

Кемал Ердоган, дядо на настоящия президент на Турция Реджеп Ердоган, е воювал през Първата световна война с руската армия и е загинал в сражение при Саръкамъш.
Това се казва в официално съобщение на турското Министерство на отбраната.

По-рано днес президентът Ердоган заяви пред депутати от своята Партия на справедливостта,че дядо му е мъченик и е загинал за Турция.

"Той е замръзнал с оръжието си в ръка, докато е очаквал сигнал за атака, това са ми казвали хора, които са служили с него и са го познавали", уточни той.

Битката при Саръкамъш продължава от 22 декември 1914 до 17 януари 1915 и е част от Кавказката кампания по време на първата световна война. По онова време градът е бил част от Руската империя.

Изходът от сражението е разгром за турците и победа за руснаците. Османските войски са зле подготвени за тежките зимни условия и понасят най-много загуби в планините Алахакбер именно от студовете. Според официалните данни, руската армия е загубила в битката около 35 000 души, а турската - 90 хиляди души.Последно в По света


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.