Преди дни турският президент Реджеб Тайип Ердоган се обърна към "братята и сестрите в Кърджали"  на форум на управляващата партия в Сакария. Там държавният глава каза, че всички жертви и подтиснати, извън родината си се молят за успеха на Турция. Това не е първото обръщение на Ердоган към хората от Кърджали. Миналата година той два пъти спомена българския град в свои речи, които предизвикаха остра реакция у нас.

Няма случай, в който да са дошли държавен глава, представители на държавата, политически лидери и даже туристи и Кърджали да не е останал в душата на всеки един от тях. Това каза  по Би Ти Ви Хасан Азис, кмет на Кърджали, член на ръководството на ДПС и зам.-председател на Сдружението на общините.

Той обясни, че думите на турския президент имат предистория: Преди 10 години Ердоган, тогава в качеството си на премиер на Турция, беше на посещение в София и оттам дойде в Кърджали и неговото посещение се удължи с няколко часа заради добрия, топлия прием.

Всяко едно посещение на държавен глава, включително сме посрещали и президента Първанов, и то е продължавало много над времето, което е определено по протокол.

Разбирам опитите за това думите на президента Ердоган да предизвикат исторически асоциации от миналото, но от гледна точка на добросъседските отношения, които се показват от премиера Борисов и президента Ердоган, мисля, че нещата трябва да спрат до добрите знаци, които могат да бъдат разчетени в този израз.

Няма случай, в който някой да е дошъл в Кърджали и градът да не е останал дълбоко в душата му с най-добри чувства.

Дори американският посланик в миналото Джеймс Пардю беше в Кърждали и остана повече от 4-5 дни, цяла седмица. Лидерът на „Атака” предпочете Кърджали за семейно тържество. Също съм сигурен, че Кърджали е дълбоко в душата на нашия почетен лидер Доган”.

Във връзка с нотата на външно министерство по случая, Хасан Азис заяви, че се солидаризира напълно с позицията на МВнР от една страна, но от друга страна „това изказване показа какъв е държавническият рефлект на държавните мъже в нашата страна. Всеки от гледна точка на своите отговорности излезе с позиция.
За мен като кмет на Кърждали не бих казал нищо друго освен да погледна от хубавата страна на въпроса и да кажа, че това е плод на едно много силно впечатление от посещението му в Кърджали”.

Самото подчертаване, че това са част от душевните граници мисля, че подсказва достатъчно ясно, допълни Хасан Азис.