Това заяви пред bTV здравният министър Илко Семерджиев по повод случаите на дребна шарка в Пловдив.

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи за три потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от пловдивския кв. "Столипиново", за което има съобщение от петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места.

Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът.

Илко Семерджиев отхвърли твърденията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването.

За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно-капков път. Тази година сме осигурили 152 000 дози комбинирани ваксини срещу морбили, паротит и рубеола и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни той.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния и засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията вече от един месец.

Семерджиев конкретизира, че районните здравни инспекции са инструктирани как да действат, личните лекари работят с децата, а национален комуникативен център следи ситуацията. Той посочи, че в Унгария има болници под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.

Към момента у нас няма нови случаи на морбили, но се проучват т.нар. "огнища", както и всички роднини, приятели и съседи на тримата заболели, съобщи пред БНР д-р Радосвета Филипова от МЗ.

"Предпазването е възможно, именно и за такива малки деца – кърмачета, които са под имунизационна възраст, тогава, когато всички останали са имунизирани. Същото важи и за кърмата, ако майките са имунизирани, до няколко месеца все пак кърмата дава някакъв имунитет на кърмачетата", допълни д-р Филипова.

АНКЕТА: Ваксините трябва да са...?