"В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство," добави той.

Остра дискусия по темата заплаха ли е Русия за националната сигурност на България започна, след като във вторник военното министерство публикува на сайта си проект на "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", в който сред рисковете от Изток беше посочена Русия и конфликтите с нейно участие и хибридната война, която тя води.

Малко по-късно той беше свален от интернет страницата, а след заседанието на правителството в сряда премиерът обяви, че документът, предизвикал миникриза, е оттеглен и ще се преработи. Президентът обаче го одобряваше.

В събота министър-председателят изтъкна, че не е в конфликт с президента Росен Плевнелиев.

В интервюто за "Дневник" Близнашки е категоричен, че България ще подкрепи позиция и действия на НАТО в конфликта.

През следващата седмица на 4 и 5 септември предстои срещата на върха на алианса в Уелс, a действията на Русия спрямо Украйна ще бъдат ключова тема в дневния й ред и българската страна ще трябва да е готова с позиция, казва той.

"Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план", заяви проф. Близнашки.

Анкета: Смятате ли, че Русия е заплаха за националната ни сигурност?