Андрей Ковачев спечели гласуването с 95 гласа, а другият кандидат Едуард Кукан от Словакия получи 57 гласа, съобщиха от ГЕРБ.

Така страната ни запазва мястото си в ръководството на най-голямата група в Европейския парламент, след като Мария Габриел стана еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество.

"Това означава признание както за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП, така и за България! Отстоявайки нашите ценности, Групата на ЕНП в ЕП ще продължи да работи и в ЕС, и в нашето съседство за демократизация, сигурност, върховенство на закона и европейска интеграция", каза след избирането му Андрей Ковачев.

На новата си позиция българският евродепутат ще има ангажимент да отговаря за ръководенето на Групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, да я представлява пред външни фактори и информира Асамблеята на Групата за взетите политически и стратегически решения.

Д-р Андрей Ковачев също така е част от Председателството на Европейския парламент, като един от квесторите на институцията.

Евродепутатът бе сред активните участници в процеса на признаване на българите в Албания: 100 г. българите в Албания са били под натиск.