Промените в Закона за енергетиката бяха приети със 104 гласа „За”, 13 – „Против” и 11 – „Въздържал се”, съобщи Агенция „Фокус” .

Вносители на законопроекта, приет на първо чете в Комисията по енергетика на 17 май, са народните представители от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов, а в мотивите му е записано, че вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на Фонда, с оглед либерализацията на пазара.

Посочва се още, че в последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори.

Аргумент в подкрепа на промените е и фактът, че дружествата са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати. Изчисленията показват, че очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер на 17 млн. лв. от ЕСО и 13 млн. лв. от Булгартрансгаз. Вносителите на законопроекта смятат, че въвеждането на такава вноска няма да окаже негативно влияние върху инвестициите на операторите в модернизацията и развитието на мрежата.

По време на представянето на законопроекта Делян Добрев отбеляза, че предвидените промени са подкрепени от Министерство на енергетиката и Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според Добрев с промените малкият и среден бизнес ще бъдат облекчени при плащането на такса задължение към обществото.

Реформаторът Мартин Димитров изреди факти, показателни, според него, за ефекта на стартиралата реформа в енергетиката при управлението на десните, предаде БТА. През 2014 г. НЕК е била с дефицит около 586 млн. лв., оставен от кабинета "Орешарски", през 2015 г. той е намален на около 216 млн. лв. - повече от два пъти - докато през първите три месеца на тази година държавната електрическа компания вече е с печалба от около 39 млн. лева.

Народният представител от БСП Таско Ерменков обяви, че парламентарната му група ще се въздържи при гласуването им.

Основният мотив за липсата на подкрепа от опозицията е, че вноската ще плащат държавните дружества ЕСО и Булгартрансгаз.

БСП ще подкрепи на второ четене промените, ако таксата се събира и от електро- и газоразпределителните дружества, обяви Драгомир Стойнев. Той предупреди обаче за риск от наказателна процедура от ЕК, заради нарушение на третия енергиен пакет, тъй като на държавните дружества се отпускат европари, за да осъществят енергийните си проекти, поради липса на достатъчно собствени средства.

Стойнев посочи, че промените, с които се натоварват ЕСО и "Булгартрансгаз", се предлагат без анализ и оценка за въздействието как те ще се отразят на финансовото им състояние

Валентин Николов смята, че промените в Закона за енергетиката са добър начин да не се позволи повишаването на цената на електрическата енергия за потребителите, малкия и среден бизнес.

„За” промените се обявиха и от ДПС. От трибуната на парламента Рамадан Аталай подчерта, че тази мерки ще доведат до допълнителна стабилизация на енергийната система, но отбеляза, че те не са идея единствено на ГЕРБ, които са вносители.

В подкрепа на предложението се изказаха и от ПГ на Патриотичния фронт. Народният представител Искрен Веселинов коментира, че те са израз на продължение на една устойчива линия за стабилизиране на държавната енергетика и изпълнение на една от основните цели – задържане на цените на електрическата енергия на поносими за потребителите цени.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева обвини мнозинството, че с този закон предоставят подаръци на офшорни фирми, визирайки двете американски топлоцентрали. Според нея част от парите на фонда ще отидат при тях.