Парите ще се управляват от десет, засега неизвестни, търговски банки у нас. Това предвижда Меморандумът за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), подписан от министър Трайчо Трайков и директора на банката за България Даниел Берг, предадоха КРОСС и БГНЕС.

ЕБВР ще предостави и свой ресурс от 50 до 150 млн. евро за банките под формата на кредитни линии, като така ще се осигури съфинансиране на бъдещите проекти за енергийна ефективност. Така на практика предприятията ще получават по нов начин всички средства, които са им необходими за подобряване на енергийната им ефективност, като размерът на безвъзмездно предоставените средства ще е между 30% и 50% от цялата сума на проекта.
Кои ще са десетте банки, ще избере ЕБВР.

Според енергийния министър, реално общо около 400 и 600 милиона евро ще достигнат до бизнеса.
Освен това, проектите могат да се подават от кандидатите и в клоновете на избраните банки, а финансовата им оценка ще се прави от техни експерти.

"По този начин, когато един проект бъде одобрен, той ще има едновременно осигурен и грантовия елемент по оперативната програма, и съфинансирането от търговска банка", разясни Трайков.
"Схемата ще е много по-атрактивна за българските програми. Убедени сме, че това е най-добрият начин тези пари да стигнат до бизнеса и действително да му свършат работа", каза Трайков.

Европейската банка ще предостави и техническа помощ за 1 млн. евро по формата на ноу-хау и експерти.

Карстен Расмунсен, ръководител на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия изтъкна, че това е исторически ден. "Статистиката показва, че консумацията на енергия на глава на населението в България е 7 пъти по- висока от средното за ЕС и това не може да продължава повече. Този меморандум ще помогне на предприятията да подобрят енергийната ефективност и така ще намалят и оперативните разходите", обясни той.
По думите му, за първи път има координирани действия за отпускане едновременно на кредити и безвъзмездна помощ при едни и същи правила. Процесът на кандидатстване на предприятията ще бъде много по-оптимизиран ще изисква по- малко време и по-малко разходи. Няма да има безвъзмездна помощ без кредити и кредити без безвъзмездна помощ.

Новата схема се очаква да заработи до края на лятото, когато към бизнеса да тръгват първите заеми.