На събитие, организирано от германската енергийна компания РВЕ в Брюксел еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че доскоро не е допускал, че руският президент Владимир Путин "ще използва фалшиви информации, лъжи и оръжия".

"Затова вече не изключвам най-лошия възможен сценарий", посочи еврокомисарят, цитиран от Ройтер и БТА.

Гюнтер Йотингер посредничи в преговорите между Русия и Украйна за цените на газа.

На събитието в Брюксел той посочи още, че се опасява, че напредването на проруските сепаратисти към пристанищния град Мариупол в Украйна би създало коридор до Крим.

"В такъв случай Украйна би била отрязана от достъп до Черно море", предупреди Йотингер.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама пристигна на посещение в Естония, за да се срещне с ръководителите на балтийските страни на фона на растящо безпокойство във връзка с военната намеса на Русия в Украйна.
Визитата се определя като предупреждение към Москва срещу изкушението да посегне на страна членка на НАТО.

Новият пакет от санкции

Днес ще бъде готов и новият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, съобщи външният министър на Италия Федерика Могерини, която ще наследи Катрин Аштън начело на европейската дипломация. Решението за въвеждането на санкциите ще бъде взето до петък.

Европейската комисия предлага да се забрани на руски държавни компании да взимат заеми от страни - членки на ЕС, а на европейските граждани да купуват руски държавни облигации. Комисията обмисля още разширяване на забраната за продажба на съвременни енергийни технологии на Русия.

Има дори и предложения да бъде ограничено участието на Русия в културни, икономически и спортни събития. Възможно е в списъка със санкционирани лица да бъде включен руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?