Няма да допуснем повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, заяви Петкова.

5 на сто от абонатите на "Енерго ПРО" и 67 хиляди абонати от Варна са получили две сметки за ток с падеж до 10 февруари тази година, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА.

Първата фактура е била за периода 23 ноември 2014 година до 21 декември 2014 година, а втората фактура - 22 декември 2014 до 12 януари 2015 година.

Причината за двойното отчитане е, че на 11 януари "Енерго ПРО" е направило извънредно засичане, тъй като по закон ЕРП-тата трябва да засичат електромерите най-късно до 31-вия ден.

Министърът уточни, че срокът за плащане на втората фактура, издадена от "Енерго-Про" за този месец, ще бъде удължен.

Правителството няма да допусне повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова по повод оплаквания от потребители на дружеството, че този месец са получили по две фактури за използваната от тях електроенергия.

Контролните органи на Министерството на енергетиката ще проверят измервателните уреди и на трите електроразпределителни дружества, обяви още Петкова. Тя призова и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да провери коректността на издадените фактури за използваната електроенергия.

Петкова каза, че е поканила ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" на среща в Министерството на енергетиката, за да обсъдят несъвършенствата в нормативната уредба и ако трябва – тя да бъде променена.