Това каза на специален брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проведената тази сутрин пресконференция на Асоциацията на организациите на работодателите в България. 

Според министъра, през 2014 година сектор "Енергетика" е бил на загуба, докато по предварителни данни 2017 година всички дружества в него завършват с положителен резултат, тоест, генерират печалби. Единственото изключение е ТЕЦ "Марица-Изток" 2, заради плащаните квоти за замърсяване на въздуха.

Петкова посочи, че по сметките на енергийните дружества в момента има над 1.3 милиарда лева и нарече това "успешно управление на моя екип". Министърът обеща пълна подкрепа на бизнеса, ако посочат факти за картелно споразумение на търговците на ел. енергия и призова тези данни да бъдат предадени за реакция на Комисията за защита на конкуренцията. 

Изявленията за цени на електричеството на свободния пазар от 120 лева за мегаватчас и повече, Петкова определи като "неверни". Според нея, на Независимата енергийна борса се предлагат достатъчни количества ток, които не се купуват от бизнеса. 

Днес например, според данните, са предложени 137 000 мегаватчаса, а са изтъргувани 39 000 мегаватчаса, посочи тя. Що се отнася до прогнозите на бизнеса за поскъпване на тока за бита между 15 и 30%, Петкова бе категорична-цените на тока на регулирания пазар се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Така тя нито отрече, нито потвърди, че от първи юли ще има поскъпване и на тока за битовите потребители, а остави този въпрос на Иван Иванов и КЕВР.