Синдикатът настоява държавата да предложи обратно изкупуване на акциите от американските централи ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3.
Това каза Димитров на пресконференция, на която бяха представени предложения за мерки на КНСБ за оздравяване на енергетиката, предаде БТА.

Друг вариант, с който по думите на Димитров и работодателите са съгласни, е цесия на заемите, които са им отпуснати от банките за изграждане и реновиране.

Според КНСБ предложеното като модел НЕК да е единствен обществен доставчик на електроенергия не работи и е дошло време НЕК да излезе при либерализиран пазар като един от играчите и да продава това, което произвежда, да генерира печалби и да погасява задължения.

Синдикатът настоява държавата да поеме дълговете на НЕК в частта за Цанков камък и АЕЦ "Белене", които по изчисления на КНСБ са около 1,9 милиарда лева. По думите на Димитров така задълженията на НЕК ще станат 1,3 млрд. лева от общо 3,3 милиарда лева.

От синдиката предлагат и държавата да направи специализиран фонд за скъпата енергия. Разходите за персонал в НЕК са под два процента, сочат данните на синдиката.

Ако компанията остане без нито един човек персонал, цената на мегаватчас ще падне с 1,92 стотинки, коментира председателят на Национална федерация на енергетиците (НФЕ) Георги Петров.

От КНСБ ще предложат законопроект за управление на държавната собственост в икономиката, съобщи Пламен Димитров.

Най-късно в петък ще решим дали да се отложи периодът за регулиране на цените на тока, заяви от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.
По закон новите цените влизат в сила от 1 юли всяка година. През 2013 г. обаче, след промени в закона, се позволи възможност ценовият период да бъде отлаган.
Бизнесът настоява да не се увеличава таксата "задължение към обществото".

Цената на тока да не се увеличава, докато не се прекрати източването на енергетиката, настояха от Патриотичния фронт (ПФ). Още при преговорите за формирането на настоящето правителство поставихме условие за ревизия в енергетиката и преразглеждане на неизгодните договори с цел стабилизиране и намаляване на цените, припомнят от формацията.

Те смятат, че КЕВР трябва да отложи решението за промяна на цената на тока, докато не бъдат намери резерви.

Според ПФ са нужни няколко мерки, за да се възстанови справедливостта и да се спре ръстът на цените. Износът на ток да бъде натоварен с поне 10 на сто такса "задължение към обществото", предлагат от ПФ.

Ако печалбата отива в НЕК, ще се овладее разклатеният й финансов баланс.