Защо например не прекъснем доставките на газ по "Северен поток" като част от санкции, попита Стойнев.

"Да, ние ще спазим решенията на ЕК, но ще се борим да има финансов механизъм за държавите, които ще пострадат от това решение, каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката, цитиран от БТА.

Ако Европейската народна партия спечели изборите в ЕС, "Южен поток" може да бъде спрян и ние да загубим хиляди работни места, многомилионни инвестиции и сигурност на доставките на природен газ за нашата икономика, каза Стойнев.

Европейският парламент със своя резолюция призова ”Южен поток” да не бъде изграждан.

По-рано ЕК изрази безпокойство за съвместимостта на направените в България поправки със законодателството на ЕС.

Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, каза, че ако поправките бъдат приети от парламента, ЕК ще се наложи да предприеме необходимите законови стъпки, предаде "Фокус".

Промените създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

Стойнев: НЕК няма да фалира

Според бизнес план на експертите на ГЕРБ, финансовият резултат на НЕК за 2013 година щеше да е загуба от 500 млн. лв., а за 2014 година - 700 млн. лева. Това показва проверка на инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката, цитирана от Драгомир Стойнев.

Според министъра състоянието на дружеството вече е значително по-добро.

"НЕК няма да фалира. Политиката, която водим, е да стабилизираме компанията, чудо не може да стане, но вървим в правилната посока", каза Стойнев.

Изводите от проверка за периода от първи януари 2011 до юли 2013 година, показва, че в НЕК няма правила за продажба на материални активи на дружеството.

Увеличаването на възобновяемите енергийни източници, които произвеждат скъп ток в енергийната система, доведе НЕК до ликвидна криза, граничеща с несъстоятелност, заяви Стойнев.

Действията на ГЕРБ, позволяващи да се присъединят мощности на един ядрен блок, без дори да ги контролира, е причина за сегашното състояние на НЕК, подчерта той.

АНКЕТА: Подкрепяте ли призива на ЕП за "Южен поток"?