Икономическият министър Драгомир Стойнев реагира на твърденията на Реформаторския блок, че „Газпром” пише български закони, ден след като от дясното обединение показаха писмо на Българския енергиен холдинг до Стойнев с предложения за промени в Закона за енергетиката, изготвени от компанията „Южен поток транспорт” с основен акционер руската „Газпром”.

„Това е една огромна лъжа”
, заяви министърът след изнесеното заседание на Министерския съвет в Евксиноград.

„Както се видя и по изнесените документи, ясно си проличава, че това е едно предложение от страна на „Южен поток транспорт" и предложение на БЕХ. Финалният вариант, който е в момента в Народното събрание, по никакъв начин не се припокрива с тези предложения”, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Според представените от реформаторите документи, предложенията за законови промени са придружени с мотиви, като поправките засягат морската част на проекта за газопровод „Южен поток”.

За документите стана ясно още миналата седмица, но досега те не бяха показвани публично, а от левицата отричаха подобни сценарии. Скандалът бе и един от мотивите на ГЕРБ да внесат искане за вот на недоверие на правителството в сектор "Енергетика".

През април пък бяха приети промени в Закона за енергетиката, с които практически подводната част от тръбата беше изключена от европейското законодателство.

Според Реформаторския блок, предложенията, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, са много близки до тези, представени от компанията, контролирана от руския монополист „Газпром”.

„Законът още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазване на европейското законодателство”
, увери енергийният министър Драгомир Стойнев.

„Само че това, което в момента е в парламента, отговаря юридически на всички газопроводи от трета страна до Европа. Тук става единствено въпрос за една дупка в нашето законодателство относно газопровод в морската му част. Тъй като ние досега не сме имали", подчерта за пореден път Стойнев, повтаряйки тезата на управляващите за „запълване на правен вакуум”.

Стойнев подчерта, че диалогът с ЕК продължава и следващата седмица ще дойдат експерти, които ще се срещнат с български експерти. „Ще поканя и депутатите, а разбира се и представители на опозицията, ако желаят, да дойдат и да обсъдят как е възможно един морски газопровод чисто технически трета страна да се включи под водата. Досега няма такъв газопровод никъде по света", категоричен бе Стойнев.

Той посочи, че Реформаторският блок и ГЕРБ са силно комплексирани от ЕК. Стойнев изтъкна, че националният интерес е над ЕК.

Междувременно шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви, че Южен поток вече се строи в България и Сърбия. Той уточни, че първата тръба ще достигне България до декември 2015.

АНКЕТА: Основателни ли да мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие за енергетиката?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За внасянето на вота на недоверие от ГЕРБ за сектор "Енергетика"