Това приеха окончателно депутатите с промени в Закона за енергетиката.

С промените Комисията ще бъде разделена на две за енергетиката и за водоснабдяването и канализацията, предаде БНР.

Заседанията на регулатора са открити и закрити. В случаите, когато се оповестява защитена по закон информация, заседанията се провеждат при закрити врата, като на тях могат да присъстват само членовете на комисията и страните по съответното производство.

Народните представители също така промениха името на енергийния регулатор от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на Комисия по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които регулаторът събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 милиона лева.

Комисията ще трябва да публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните и ВиК операторите за промени в цените, протоколите от проведените заседания, включително начина, по който са гласували членовете на Комисията и мотивите на всеки гласувал "против".

Големите фирми ще получават държавна помощ за скъп ток

С друга промяна в Закона за енергетиката парламентът задължи министерствата на енергетиката, на икономиката и на финансите да разпишат правилата по какъв ред да бъдат облекчавани големите енергопотребители от екодобавката към цената на тока.

Таксата "задължение към обществото" замени таксата "зелена" и "кафява" енергия, както и така наречените "невъзстановяеми разходи".

Промени, свързани с правата на потребителите

Парламентът прие на второ четене и текстове от промените в Закона за енергетиката, свързани с правата на потребителите.

Крайният снабдител ще информира клиента, заедно с фактурата за последния месец на всяко шестмесечие, когато отчетената консумация на електрическа енергия или на природен газ за това шестмесечие е по-висока с над 50 на сто от отчетената консумация за съответното шестмесечие на предходната календарна година, предаде БТА.

Потребителят може да поиска от оператора да се извърши метрологична експертиза на електромера. Експертизата ще се извършва от Българския институт по метрология. Разходите са за сметка на оператора, в случай че експертизата докаже неизправност на средството за търговско измерване.

Когато се докаже, че измервателният уред е изправен, разходите за експертизата са за сметка на клиента.

Когато по инициатива на крайния снабдител ще бъде преустановено снабдяването на клиента с електрическа енергия или природен газ, крайният снабдител е длъжен да уведоми потребителя не по-късно от три дни преди датата на преустановяване на снабдяването.