Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на "АЕЦ "Белене" продължават и във вторник, "с благословията" на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, информира премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Борисов се срещна и разговаря с Хасан Рохани в рамките на официалната му визита в Техеран.

Министър-председателят отбеляза, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия във вторник подробно да разгледат всички аспекти на това предложение.

От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вижте снимки >>>

Борисов отбеляза, че ще се проведат и срещи с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, за да се излезе от кризата, създадена през 2006 г.

Поработихме доста по тази тема. Според мен има шансове това да се случи , но да изчакаме да поработят експертите, коментира министър-председателят Борисов пред журналисти след срещата му с президента Рохани.

По-рано Бойко Борисов каза, че от Техеран е дошло "изключително интересно предложение" - България да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. В този коридор влиза превоза на стоки, включително втечнен газ.

Факт е, че президент и премиер много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно, да участват, каза Борисов.

Факт е, че на всички нива се даде положителен знак да се работи по този проект, отбеляза премиера. Той припомни, че 167 хиляди евро трябва ежедневно да бъдат превеждани (на "Атомстройекспорт“) и по тази причина са организирани разговорите в такъв спешен порядък.

Вместо 20 минути говорихме един час и то защото домакините ни искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа, коментира още премиерът.

Срещу контрабандата

В отговор на журналистически въпрос за съвместната операция в Испания и положителните отзиви за работата на службите на двете страни Бойко Борисов коментира, че обикновено се вглеждаме само в негативното, което се случва в България.
В Испания бяха разбити нелегални фабрики за цигари, посочени за собственост на българска престъпна организация.

"Когато заловим 200 кг. хероин, за вас това е нещо нормално, когато разбиваме печатници за фалшиви пари или за нелегални цигари, за вас това е нещо нормално, но за Европа това са от най-добрите им операции", отбеляза премиерът.
Той поздрави и благодари на главния прокурор, на хората, работили по случая и отбеляза добрата работа на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Кой ще е кандидатът?

В отговор на въпрос премиерът коментира, че това кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ зависи само от него и от Изпълнителната комисия.

"Ако не ме дразнехте толкова с разни политици да обяснявате дали за мен си пазя мястото или за някой друг, само и само да влязат в предавания, щях още сега да ви кажа кой ще е президент" каза Борисов.

Мир в Черно море

По темата за демилитаризирането на Черно море министър-председателят каза, че вместо да се въоръжаваме с ракети и подводници, трябва да се направи опит за намаляване на напрежението в региона.

Никой няма да си нареже корабите или Русия да си извади флота, но ако може да не го увеличават и ние да не го увеличаваме. Харчат се милиарди вместо тези пари да се използват за инфраструктура, за пенсии, коментира Борисов.

Той отбеляза, че при срещите, които е планирал, ще апелира Черно море да стане зона на търговия, зона за туризъм, за транспорт.

АНКЕТА: Влизат ли НАТО и Русия в нова студена война?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Има ли решение проблемът с АЕЦ "Белене"