Това стана ясно на брифинг след среща в София на премиерите на Полша и България - Беата Шидло и Бойко Борисов.  

„За нас е важно да сме заедно. Имаме много общи теми, инфраструктура, социална политика и политически теми разбира се и сигурността", добави Шидло.

Радвам се, че мога да съм гост на премиера в период, когато България се подготвя за председателството на ЕС от 1 януари и именно България ще бъде страната, която ще председателства ЕС и Полша свързва с това председателство големи надежди, каза още Шидло. 

„Благодаря за признанието, че България е най-добрата външноевропейска граница, шенгенска. Благодаря и за доверието, че по време на нашето председателство можем да сложим на масата перспективата на Балканите“, обърна се премиерът Бойко Борисов към полския си колега. 

Според всички, които са виждали нашата граница се вижда, че ние сме абсолютно готови за Шенген, заяви още той. България е изпълнила всички критерии за Шенген и това е казано на най-високо ниво в Европейския парламент. Ние изпълняваме всички показатели и не представляваме никакъв риск за Еврозоната, добави Борисов.

Смятаме, че някои страни се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси, а според нас най-важното е единството, каза Беата Шидло. Дискусиите се правят с взаимно уважение и изпълняване на задълженията, допълни тя.Нашите държави са пример как изпълняват задълженията в икономически политики, добави Шидло.

Ние се съгласихме 1200 - 1300 мигранти да дойдат в България. Но на всички по време на Съветите на ЕС говорих, че е нужно затваряне на границите и влизане само през ГКПП и при пълна проверка на влизащите дали бягат от война, каза българският премиер. Икономическите имигранти са друга тема, те могат да отиват там където биват искани. Ние защитихме нашата граница и това струваше на ЕС минималните 160 милиона евро, а на други страни бяха дадени милиарди и то без особена полза, посочи Борисов. Спасението на другите страни от ЕС минава през това и други страни да достигнат по-висок стандарт, иначе натискът ще остане върху тях, посочи българският премиер. Затова съм благодарил на всички представители на страните - донори в Кохезионните фондове, каза той.

Според полския премиер политиката към Западните Балкани трябва да е отворена.

 "Всички имаме разбирането, че на Балканите, ако младите нямат перспективата, те ще отидат в други страни. Затова с много такт, с разговори, с диалог взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива за Балканите – най-вече за младите хора",  заяви премиерът Бойко Борисов.

 Българският министър-председател обясни, че в противен случай младите ще заминат от Балканите в други страни.

"С общи усилия с колегите на Вишеградската четворка, ще поработим така, че на Балканите всички да се чувстваме равноправни членове на ЕС. Всяка държава има какво да решава – но разбирателството, разбирането за общ ЕС ще ни помага", подчерта премиерът.  

С общи усилия да работим така, че от Албания до Черно море Балканите и всички ние да се чувстваме равноправни членове на ЕС.

"Разговаряхме дълго и за срещата с Макрон във Варна, премиерът на Полша ми благодари за подкрепата за Полша. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили, да положим усилия да бъдем единни и да не бъде Европа на две скорости", каза Борисов.

 „И България, и Полша, при спазването на всички екологични норми и имайки предвид нашата зависимост от въглищата и енергетиката, максимално ще се опитаме да продължим живота на топлоелектрическите централи и минодобивната промишленост. Благодаря, че колежката се съгласи да работим заедно пред ЕК“, допълни Борисов. 

С премиера Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за нашата част на Европа, каза премиерът на Полша Беата Шидло. Говорихме за най-важните предизвикателства, които в момента стоят пред ЕС. Командироването на работниците, миграцията, сигурността - това са важните теми за ЕС.

Полша иска компромис що се отнася до директивата за командироването на работниците. Вишеградската четворка представи свое предложение за решение и в момента се обсъжда това, което беше подготвено, заяви Шидло.

„За нас е важно да намерим компромис, особено що се отнася до транспортните фирми. Полша в момента е много активна във воденето на диалог, в търсенето на компромиси“, заяви полският премиер.

Тя отбеляза, че днес в Париж полският социален министър Елжбиета Рафалска разговаря с министъра на френското правителство по тези въпроси и изрази надежда, че компромис ще бъде намерен.

„Това, което се обсъжда най-живо в нашата част на Европа, е проблемът с транспорта. Съгласихме се, че и двамата ще се подкрепяме в търсенето и разработването на компромисен проект, който ще бъде приемлив за нашата част на Европа“, каза още полският премиер.