Младенов бе на еднодневно посещение в най-населения с българи град в САЩ, съобщава Еurochicago.com, цитирано от КРОСС.

Преди това министърът участва в Ню Йорк, в 65-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации и посети няколко други градове, сред които Бостън и Лос Анжелис. Заедно с високия гост на срещата пристигнаха извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова, генералният консул на РБ в Чикаго Валентин Дончев, консул Лила Георгиева и др.

Децата от училището „Св. София“ посрещнаха гостите с хляб и сол, стихотворения и Джиновско хоро. Сред главното, което съобщи министър Младенов на срещата бе, че България вече не е същата от времето, когато емигрантите са я напуснали и че правителството се старае да създаде условия те да се завърнат в България.

Първият ни дипломат говори и за формите на представяне на България пред САЩ и за предимствата, които страната ни има в сравнение с другите държави в Европа при инвестиране – най-ниски данъци в Европа, високо квалифицирана работна ръка, лесно усвояване на чужди езици, по-ниско заплащане, добро географско положение.

Присъствалите на срещата българи проявиха интерес към различни теми: реформата на дипломатическата служба, перспективите пред желаещите да се завърнат в България, проблемите в земеделието и здравеопазването, конкурентноспособността на българската наука и предстоящите изменения на избирателното законодателство, предаде БТА. Българите в Чикаго похвалиха работата на служителите в Генералното консулство. Министър Младенов ги запозна с много от постигнатото досега от българското правителство и обеща да бъде искано мнението на българските общности в чужбина по въпроси, които пряко ги засягат.

„Където и да живеем, всички сме българи и не трябва да се делим” – чуваше се от публиката. Министър Младенов уточни, че няма да бъде премахвано двойното гражданство, че заповедта за назначаване на Димитър Туджаров –Шкумбата е подписана, но липсата на средства не позволява да бъде изпратен в Чикаго, където негова задача би била да работи с организациите и българската общност в Чикаго, допълва КРОСС.