Това заяви пред bTV кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, но все пак остана категоричен, че няма да пусне бежанци в населеното място.

Вчера се наложи полицията да се намеси, след като местни хора излязоха да протестират срещу настаняването на семейство сирийци там.

Освен да ги настани, общината отказва и да издаде документи на семейството, което обаче има хуманитарен бежански статут.

"Това, което ще правя, е да следвам волята на хората в Елин Пелин", заяви кметът Симеонов.

"Тази каша не я забъркахме ние. В Европа и България не се прави разлика между бежанци и узурпатори", каза той по казуса.

По неговите думи в малкия град потърсилите настаняване няма как да се адаптират, докато в големия - можело.

Въпреки неговия отказ и отказа на жителите да дадат убежище на сирийците кметът заяви: "Ние винаги сме помагали на хората, които са имали нужда".

Има над 30 човека, които живеят незаконно в Елин Пелин, обясни още кметът. По думите му хората са притеснени от това. Тези хора (семейството с отказаните документи – б. ред.) може да не са такива, но след тях ще дойдат още 1000”, каза Симеонов.

Адвокат Николай Хаджигенов пък е на друго мнение. Той нарече действията на кмета незаконосъобразни и престъпление. "Това е откровен фашизъм", коментира защитникът.

„Тези двама души трябва да използват законовите си възможности. На тавана може да живее Торбалан, от него не ви ли е страх. Ще дойдат 1000 души, и ще ви набият на кол…. Хайде малко по-сериозно се дръжте”, посочи още адвокат Хаджигенов.

„Ние не сме съгласни милиони имигранти да дойдат тука, както с случва в центъра на София”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.