Това каза говорителят на БСП Елена Йончева пред журналисти във връзка с филма си за българо-турската граница.

„Държавата налага цензура за разследването на корупция в България. Не само на оградата, но и на бежански канали, защото такива има. Знае се кой стои зад тях, но мерки не се взимат. Защо?“, попита говорителят на „БСП за България“. „Като обект от национална сигурност означава, че оградата и всяка тема, свързана с преминаването и качеството на строителството, се превръща в държавна тайна. Всяко настоящо и бъдещо корупционно разследване на тази тема се превръща в цензура“, обясни тя.

Йончева заяви, че от три месеца, като журналист и като депутат, прави свое разследване за качеството на това съоръжение.

„Отпуснати са почти 200 млн.лв и за съжаление не е реализиран първоначалният проект, одобрен от МВР. За това имаме документи. „Знаете, че са отпуснати почти 200 млн. и за съжаление не е реализиран първоначалният проект, който е одобрен от МВР. За това имаме документи. Реализиран е друг проект, в резултат на което оградата пада, чупи се. През нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала, регистрирала съм го, снимала съм го. През оградата преминават по-бързо отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП“, каза Йончева.

Тя заяви, че преди два дни (на 17 октомври) е направила снимка в района на Малко Търново, на която се вижда, че има един голям изкоп от 5 до 3 метра. По думите й в продължение на две седмици той не е зарит. Йончева съобщи и, че в този район е имало паднала ограда, която е била възстановена последните две седмици.

Говорителят на БСП поясни, че когато преди два дни е била в района на Малко Търново и е искала да документира съществуването на огромния ров й е било казано първоначално, че се извършват оперативно-издирвателни действия, поради което не може да бъде допусната.

„След много тежък разговор с „Гранична полиция“ ми дадоха достъп до това място“, посочи Йончева. Тя поясни, че като депутат има достъп до оградата и като такава събира информация и факти.

„ПГ на „БСП за България“ внесе сигнал в прокуратурата, за това че имаме съмнение за много тежки корупционни практики, свързани с изграждането на тази ограда“, коментира Йончева. По думите й в момента главна прокуратура и ДАНС разследват. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група на партията иска незабавно оставката на вицепремиера Валери Симеонов и на вътрешния министър Валентин Радев. Нинова се обоснова с факта, че МС реши оградата да е обект от национална сигурност, като това се случва в момент в, който депутатът Йончева е  направила разследващ филм и има съмнения за корупционни практики около обекта. 

Относно филма, Йончева подчерта, че той не се финансира и тя го снима със собствена камера. Освен това била в преговори с няколко телевизии, но не се знае дали ще бъде излъчен.

Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района на община Малко Търново, като в засегнатите райони бяха частично повредени и участъци от възпрепятстващото съоръжение по границата с Република Турция. Към днешна дата ремонтите на съоръжението са на етап приключване и охраната на границата се очаква да се върне към нормален режим в най-скоро време, заявиха от Министерски съвет.

Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем, заявиха още от МС.